Media

Zo werkt aandacht

Lezingen

De Jonge Akademie

Galileo

Interviews in kranten en tijdschriften (overig)

TV Interviews (overig)

Radio interviews (overig)

De invloed van smartphones op aandacht

Media aandacht voor onderzoek van Stefan

-------------------------------

 

Zo werkt aandacht

In mei 2016 kwam 'Zo werkt aandacht' uit, een toegankelijk wetenschapelijk boek over visuele aandacht. Het boek is hier te bestellen.

Bij het verschijnen van dit boek verschenen er verschillende interviews en recensies. Lees hier de interviews uit NRC Next (deel 1, deel 2, deel 3), NRC Handelsblad, Trouw (deel 1, deel 2), Parool, Elsevier, Clou MagazineManagementboek en hier de recensies uit VolkskrantQuest, New Scientist, Financieel DagbladQuoteDutchButtonWorksPsychologie Magazine, Boeken Bloggenderwijs, ManagementBoek Summaries, Frankwatching, Marina van der Wal en Sprout. Met Dutchmarq hield Stefan een webinterview dat hier terug te zien is. Lees hier een blog voor ConsumerFirst over het boek.

Naar aanleiding van het artikel in Trouw verscheen deze prachtige lezersbrief.

Ook was Stefan te horen in verschillende radioprogramma's, waarvan de interviews hier te beluisteren zijn:

Radio 2, Spijkers met Koppen

Radio 1, Sportzomer (met bijgaand artikel)

Radio 1, Met het Oog op Morgen

Qmusic

Bekijk hier het interview met Managementboek over 'Zo werkt aandacht'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------

 

Lezingen

Stefan geeft ook regelmatig publiekslezingen, zoals bij de Culturele Zondag in Utrecht, op het theaterfestival Oerol op Terschelling, tijdens een meet-up van Permanent Beta, tijdens Design Meets Brands tijdens de Dutch Design Week, voor BD myShopi in België tijdens een reclame prijs uitreiking, een alumni-avond en het Science Cafe van de Universiteit Utrecht, het jaarcongres The Naked Consumer van het European Institute of Brand Management, Nacht van Kunst en Kennis 2017, het Chasse Theater, het Advertiser's Summit van de Persgroep, een congres over aandacht in het verkeer bij Rijkswaterstaat, Studium Generale van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit van Twente, STRP 2017, de Interscience avond van de KNAW, en op UX Insight 2017. Hierbij zijn er ook lezingen speciaal voor kinderen/jongeren, zoals bij het weekend van de Wetenschap en in het Universiteitsmuseum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk hieronder de lezing terug die Stefan gaf in het kader van de Interscience-avond over 'perceptie', georganiseerd door de Jonge Akademie

.

Kijk hieronder de lezing terug die Stefan gaf op het STRP festival

Kijk hier naar het college wat Stefan verzorgde voor de Universiteit van Nederland (2016)

Kijk hier de film van Brainwash over waarom iedereen iets anders ziet

-------------------------------

 

De Jonge Akademie

Sinds 2016 is Stefan lid van De Jonge Akademie. Hieronder zijn toespraak op de avond van de toetreding.

Naar aanleiding van de toetreding hield New Scientist een interview met Stefan over zijn onderzoek. Er verscheen ook een uitgebreid artikel in Vrij Nederland over alle nieuwe leden (deel 1deel 2deel 3deel 4).

Samen met andere leden van de Jonge Akademie organiseerde Stefan "Huiskamer van de Wetenschap", een informele conferentie over normen en waarden in de wetenschap. In de DUB verschenen hierover twee artikelen (1 en 2).

De Jonge Akademie interviewde Stefan ook over zijn drijfveren.

-------------------------------

 

Galileo

In het seizoen 2016/2017 is Stefan regelmatig te zien als expert in het RTL5 programma 'Galileo'

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast kun je hieronder kijken naar een reportage over eyetracking en visuele aandacht "Wat zien we Echt?"

-------------------------------

 

Interviews in kranten en tijdschriften (overig)

Stefan wordt regelmatig over zijn werk of als expert geïnterviewd voor kranten en tijdschriften. Zoals voor het tijdschrift 'Naar School' over aandacht bij kinderen (1,2,3), naar aanleiding van ophef over een inattentional blindness filmpje, voor AD Sportwereld over de (on)mogelijkheid voor grensrechters om buitenspel vast te stellen en over de opkomst van fidget spinners voor Elsevier. Voor de DUB vertelde Stefan over zijn inspiratie voor het doen van onderzoek in de rubriek 'de Werkplek'. In de Quest Psychologie gaf Stefan antwoord op twee actuele wetenschappelijke vragen (1 en 2). In De Standaard gaf Stefan antwoord op vragen over aandacht bij hoog sensitieve mensen. Door de Cosmopolitan werd Stefan geïnterviewd over aandacht en afleidende prikkels (1, 2, 3, 4). Voor de Volkskrant werd Stefan geïnterviewd over aandacht en het nut van verveling (1, 2). In 2018 werd Stefan door de Correspondent geïnterviewd over fotofinishes op de Olympische Spelen.

-------------------------------

 

TV Interviews (overig)

Op 8 februari 2018 werd een uitzending van het NTR wetenschapsprogramma gewijd aan het thema aandacht. Stefan en zijn onderzoek werden hierbij gedurende de aflevering prominent belicht. De uitzending is hier terug te zien.

Op oudjaarsdag 2015 gaf Stefan voor het NOS Journaal antwoord op de vraag waarom we toch elke keer weer staatsloten kopen, ondanks dat we weten dat de kans op winnen ongelooflijk klein is.

Hierbij het bijgaande artikel en een link naar een radio-interview op Radio 1 over hetzelfde onderwerp.

Voor het weblog van Marina van der Wal werd Stefan geïnterviewd over aandacht bij pubers

.

-------------------------------

 

Radio interviews (overig)

Stefan wordt ook vaak geïnterviewd op de radio. Bijvoorbeeld naar aanleiding van 'the Dress 2.0' op FunX Radio, bij het radioprogramma Kennis van Nu voor een 30 minuten durende podcast over zijn onderzoek en boek (hier het bijbehorende artikel), voor Radio2 over Kunstmatige Intelligentie en de grote hoeveelheid prikkels waar mobiele telefoons ons aan blootstellen. Stefan werd door Radio1 voor het programma Focus een half uur geïnterviewd over aandacht. Luister de uizending hier terug.

-------------------------------

 

De invloed van smartphones op aandacht

In november 2016 verscheen er in het NRC een interview over de invloed van smartphones op aandacht. Ook werd er een video gemaakt waarin we oogbewegingen hebben gemeten in het dagelijks verkeer. De film is hieronder te zien.

Over dit zelfde onderwerp verschenen interviews in het Nederlands Dagblad, de Telegraaf (1, 2), het Financieel Dagblad, Brandpunt Plus, Parool, Algemeen Dagbladde UU, Veilig Verkeer Nederland (deel 1, 2) en radio-interviews op BNRNOSop3Radio 1, Radio 2. Tevens was Stefan twee maal een uur te gast bij Ask Me Anything (BNR) (eerste keer, tweede keer) om vragen te beantwoorden over dit onderwerp. Klik op de links om terug te luisteren. Wouter van Noort interviewde Stefan voor zijn boek 'Is daar iemand?'. Stefan gaf ook een lezing op zijn boekpresentatie.

Over de gevolgen van het altijd bereikbaar zijn, werd Stefan geïnterviewd door NOSop3 en werd hij op Radio5 geïnterviewd. Ook verscheen er een interview met de Margriet (deel 1, 2, 3).

Stefan werkte ook mee aan een factcheck van de Volkskrant over een nieuwe fietsslot-app. Hier werd ook een video over gemaakt:

Voor EenVandaag werkte Stefan mee aan een item over de invloed van onze smartphone op de concentratie.

Voor de DUB en het AD werd Stefan geïnterviewd over het smartphone gebruik van fietsers. De DUB maakte hiervoor het volgende filmpje.

Voor het Klokhuis vertelde Stefan over het gevaar van appen op de fiets.

Voor Elsevier werd Stefan geïnterviewd over de overmacht van de grote apps: deel1, deel2.

De NRC interviewde Stefan over het gevaar van appen tijdens het autorijden. 

-------------------------------

 

Media-aandacht voor onderzoek van Stefan

Er is in de media regelmatig aandacht voor onderzoek van Stefan en collega's.

Startprocedure bij schaatsers

In 2015 verscheen een wetenschappelijk artikel over de oneerlijkheid van de startprocedure bij schaatsers. Dit resulteerde in veel media-aandacht, zeker ook omdat oud-schaatser Beorn Nijenhuis betrokken was bij het onderzoek. Lees bijvoorbeeld hier de stukken uit de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, de Gelderlander, RTL Nieuws en het radio-interview met Beorn op Radio10 Gold. Ook internationaal was er veel aandacht met artikelen in o.a. The Australian, Huffington Post, ABC's The World Today, Daily MailSüddeutsche Zeitung, en Daily Mail.

Beorn was ook te gast bij De Wereld Draait Door en het onderzoek werd op televisie uitgebreid besproken in Studio Sport.

 

 

 

 

 

 

Korsakov niet op tijd herkend

Uit het promotie-onderzoek van Erik Oudman bleek dat Korsakov vaak niet op tijd herkend wordt en er nog impliciete geheugen- en aandachtsprocessen intact zijn.

Dit onderzoek is onder andere besproken in Trouw (deel 1, deel 2, deel 3), nu.nl, de Telegraaf en was te horen op BNR Radio.

Schrijven met de pupil

Samen met een team van Franse onderzoekers onder leiding van Sebastiaan Mathot ontwikkelden we een methode om woorden te schrijven met de oogpupillen, beschreven in dit artikel

Dit onderzoek werd besproken op de website van de Universiteit Utrecht, Psychology Today, en de Telegraaf.